Doctorant F.R.S.-FNRS
Nicolas.Brunmayr@ulb.be

Université libre de Bruxelles
Faculté de Philosophie et Sciences sociales
Département d'Histoire, Arts et Archéologie
Avenue F.D. Roosevelt 50, CP 133/01
1050 Bruxelles

Academia

Présentation des recherches

Current and previous research

I am currently working on a PhD thesis entitled Food Trade, Quality Control and Power Relations in Cologne and in the Rhine Region (14th – 15th Centuries)The thesis analyses two elements: On the hand, the quality regulations of several food products of Cologne’s long-distance trade (fish, butter and cheese, ham), both locally (inside Cologne) and at interregional level (between Cologne and its trade partners). Among the trade partners, a special focus is made on those from the Low Countries. On the other hand, the research investigates how the food quality regulations could be used for political and social motives by the actors present on Cologne’s markets, as well as between Cologne’s authorities and other powers of the Holy Roman Empire.

The research project is directed by Alexis Wilkin (ULB) and co-supervised by Justyna Wubs-Mrozewicz (Universiteit van Amsterdam). It is expected to run until September 2024.

Before my doctorate, I had already done research on fish, with a master’s thesis on Cologne hygiene regulations for its fish trade during the 14th and 15th centuries (2017). This was followed by two articles (2020) focusing specifically on herring – the most important fish of Cologne’s trade. The first article detailed the herring hygiene control inside Cologne, while the second reconstituted the interregional quality control deployed for the herring trade between the Low Countries and Cologne during the 15th century and explored how the issue revealed some of the power dynamics of the Holy Roman Empire.

Research interests

  • Food history (particularly: food regulations and other economic and political elements)
  • History of Cologne in the Middle Ages
  • Medieval institutions and their role in the economy
  • Late medieval trade and diplomacy
  • History of the Holy Roman Empire in the Middle Ages, mainly its institutional, diplomatic, economic and political aspects
  • Economic and political history of the Low Countries, the Hanseatic League and Northern Europe in general

(Français)

Je travaille actuellement sur une thèse de doctorat intitulée Commerce alimentaire, contrôle de qualité et relations de pouvoirs à Cologne et dans la région rhénane (XIVe-XVe siècles). La thèse analyse deux éléments : d’une part, le contrôle de qualité de divers aliments du commerce à longue distance de Cologne (poisson, beurre et fromage, jambon), aussi bien au niveau local (la ville de Cologne) qu’interrégional (entre Cologne et ses partenaires commerciaux). Parmi les partenaires commerciaux, ceux des Pays-Bas font l’objet d’un focus particulier. D’autre part, la thèse investigue comment la régulation de la qualité alimentaire put être utilisée pour des motifs politiques et sociaux par les acteurs du marché de Cologne, ainsi qu’entre les autorités de la ville et d’autres pouvoirs du Saint-Empire romain germanique.

Le projet de recherche est dirigé par Alexis Wilkin (ULB) et co-supervisé par Justyna Wubs-Mrozewicz (Universiteit van Amsterdam). Il doit avoir cours jusqu’en septembre 2024.

Avant mon doctorat, j’avais déjà réalisé des recherches sur le poisson, avec un mémoire sur les contrôles d’hygiène du poisson à Cologne aux XIVe-XVe siècles (2017). Son contenu a été retravaillé dans deux articles (2020) se focalisant spécifiquement sur le hareng – poisson le plus important du commerce de Cologne. Le premier article détaille le contrôle d’hygiène du hareng. Le second reconstitue, quant à lui, le contrôle déployé au niveau interrégional pour réguler la qualité du hareng dans son commerce entre les Pays-Bas et Cologne. Il explore également la façon dont la régulation de la qualité alimentaire permet de révéler les dynamiques de pouvoir du Saint-Empire.

Domaines de recherche

  • Histoire de l’alimentation (particulièrement de ses aspects normatifs, économiques et
  • politiques)
  • Histoire de Cologne au Moyen Âge
  • Institutions et administrations médiévales et leur rôle dans l’économie
  • Commerce et diplomatie au bas Moyen Âge
  • Histoire du Saint-Empire au bas Moyen Âge, principalement ses aspects institutionnels, diplomatiques, économiques et politiques
  • Histoire économique et politique des Anciens Pays-Bas, de la Hanse et de l’Europe du Nord en général

Travaux sélectionnés

Peer-reviewed articles

  • Brunmayr N., « Herring Trade, Quality Controls and Diplomacy in Cologne in the Fifteenth-Century », German History, 38, 4, 2020, pp. 527-549.
  • Brunmayr N., « Der Herring unter Aufsicht. Ein Fall von Lebensmittelhygiene in der Stadt Köln im 15. Jahrhundert», Rheinische Vierteljahrsblätter, 84, 2020, pp. 106-130.

Paper at an international conference

Brunmayr N., « Herring Trade and Quality Control in the Low Countries and Western Germany in the Fifteenth-Century », International Conference on Food Economies in Pre-Modern Europe. Food markets development and integration (XIth-XVIIIth centuries), Université de Lleida, 17 et 18 septembre 2020, (mode virtuel).

Master's thesis

Brunmayr N., Santé publique et qualité des aliments à Cologne au bas Moyen Âge. Les contrôles d’hygiène sur les poissons selon les sources de l’autorité publique, Mémoire de Master, Université Libre de Bruxelles, 2017.